Slider

AZ EPE

Az epe folyékony emésztőnedv, ami folyamatosan termelődik a májban és az epehólyag tárolja. Itt besűrűsödik térfogata kb. egytizedére. Epesavak, epefesték (bilirubin), koleszterin, és mészsók stb. alkotják.

 

FELADATA

Az epe az emésztéshez nélkülözhetetlen. Az epesavak a vízben nehezen oldódó zsírsavak, egyéb anyagok, valamint a D- és K-vitamin felszívódását segítik. Szükségesek a hasnyálmirigyben termelődő zsíremésztő enzimek működéséhez.

Az epe, benne az epesavak hiánya a zsír- és fehérje emésztési zavart okoz.

 

HOGYAN MŰKÖDIK?

A gyomorból a patkóbélbe jutó táplálék reflexesen fokozza az epeelválasztást, majd az epe beömlését az epehólyagból a bélbe. Két hormon aktiválódik: a szekretin fokozza az epe- és hasnyálmirigy működését, elválasztását, a kolecisztokinin hatására pedig az epehólyag összehúzódik és az epe a bélbe ürül. A gyomorból érkező táplálék a patkóbélben keveredik az epehólyagból az epevezetéken át ide ürülő epével. Ugyancsak itt adódnak hozzá a hasnyálmirigyből szintén a patkóbélbe ürült szénhidrát és zsíremésztő enzimek.

 

MŰKÖDÉSI ZAVAR

A besűrűsödött epéből kiválhatnak  koleszterin szemcsék, szervetlen mészsók. Ez a kezdetben még csak nyálkás sludge (iszapszerű  összesűrűsödött epe) vagy epehomok összecsapzódik, megnagyobbodik, és így az epekőképződés kiindulópontja lehet. A kőképződés kiváltásában szerepe lehet fertőzésnek, vagy a ’renyhe epehólyag’ elégtelen vagy hiányzó összehúzódásának.  A ‘renyhe epe’ az epe következményes lassabb ürüléséhez és pangásához vezet, melyek ugyancsak a baktériumok elszaporodására (fertőzésre) és gyulladásra hajlamosíthatnak.

Az epepangás elkerülésére – nem csak epe- és májbetegség esetén – kívánatos a bőséges epetermelés elősegítése.  Ez segíthet megelőzni az epehólyag, és epeút gyulladását, az epekő kialakulását, valamint hozzájárulhat a már kialakult epebetegségek megszüntetéséhez is.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Az rowachol.hu oldalon megjelenő információk tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik a szakszerű orvosi tanácsadást, ezért kérjük, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel valamint panasz esetén forduljon kezelőorvosához!