Az epekő kockázati tényezők
Az epebetegség Magyarországon népbetegség.
A beteg sokat tehet az egészsége megőrzéséért és a panaszok elkerüléséért életmódbeli, étkezési szokások változtatásával és az egyéni tulajdonságok figyelembevételével. Mire érdemes figyelni?
Elhízás
A túlzott kalóriabevitel és a mozgáshiány külön és együttesen is hozzájárulnak az epekő képződéséhez.
Ülőmunka
Az egyre elterjedtebb egész napos ülőmunka, az üléskor összenyomott has.
Fogyókúra
Szigorú, hirtelen elkezdett fogyókúra és félbehagyva azt, az ismételt visszahízás hajlamosít epekőre.
Gyógyszerek
Bizonyos gyógyszerek, hormonok, pl. hormonális fogamzásgátlók szedése
Epeműtét után
Az epehólyag eltávolítása után megváltozik az epetárolás, illetve az epeürülés mechanizmusa.
Terhesség
Az állapotos nők hajlamosabbak epekövességre, epebetegségre.
Étrend
Az epepanaszok megelőzésében és enyhítésében sokat segít a jól megválasztott étrend.
Olyan étrend ajánlott, mely nem terheli az epét. Ez segít megelőzni az epepanaszokat, az epegörcsöt vagy az epegyulladást. Bár a tűrőképesség egyéni, az alább javasolt ételek fogyasztása a számunkra ideális és ízletes étrend kialakításában irányelv lehet.
főtt, párolt, grillezett
Elkészítési mód
sült, rántott, pirított, füstölt, olajban vagy zsírban sült, főzelékek és levesek nehéz mártással
Elkészítési mód
főtt, párolt, grillezett
sült, rántott, pirított, füstölt, olajban vagy zsírban sült, főzelékek és levesek nehéz mártással
gyenge húsok: borjú, marha, párolt
vad, csirke és pulyka bőr nélkül, sovány felvágott, nyúl
Húsok
liba, kacsa, füstölt szalonna, kolbász,
zsíros sertés, szarvas, vese, kövér sonka
Húsok
gyenge húsok: borjú, marha, párolt
vad, csirke és pulyka bőr nélkül, sovány felvágott, nyúl
liba, kacsa, füstölt szalonna, kolbász,
zsíros sertés, szarvas, vese, kövér sonka
sovány halfajták: tőkehal, pisztráng,
csuka, fogas, compó
Halak
zsíros halfajták: ponty, angolna,
szardínia, tonhal, szardella, lazac
Halak
sovány halfajták: tőkehal, pisztráng,
csuka, fogas, compó
zsíros halfajták: ponty, angolna,
szardínia, tonhal, szardella, lazac
sovány tej, joghurt( élőflórás,
natúr, sovány), író, zsírszegény (max.30-45%) krémsajt
Tejtermékek
zsíros sajtok, tejföl, tejszín
Tejtermékek
sovány tej, joghurt( élőflórás,
natúr, sovány), író, zsírszegény (max.30-45%) krémsajt
zsíros sajtok, tejföl, tejszín
lágy, hab
Tojás
kemény, rántotta, tükörtojás, majonéz
Tojás
lágy, hab
kemény, rántotta, tükörtojás, majonéz
fehér, Graham, teljes
kiőrlésű, felfújtak, száraz, zab keksz, kevert tészta( piskótafélék), rétes
Kenyér, péksütemény
friss kenyér, nehéz
korpás kenyér, lángos, fánk, leveles tészta, friss élesztős tészta, magokkal (pl. dió, mák) töltött tészta
Kenyér, péksütemény
fehér, Graham, teljes
kiőrlésű, felfújtak, száraz, zab keksz, kevert tészta( piskótafélék), rétes
friss kenyér, nehéz
korpás kenyér, lángos, fánk, leveles tészta, friss élesztős tészta, magokkal (pl. dió, mák) töltött tészta
vaj, növényi olaj: olíva, kukorica,
napraforgó, búza (kis mennyiségben).
Zsírfélék
állati zsírok Az egyszer felhevített
zsiradék ismételt használata lehetőleg
kerülendő
Zsírfélék
vaj, növényi olaj: olíva, kukorica,
napraforgó, búza (kis mennyiségben).
állati zsírok Az egyszer felhevített
zsiradék ismételt használata lehetőleg
kerülendő
répa, fejes saláta, spárga, gomba,
fiatal zöldbab, zeller, tök, sárgarépa,
petrezselyem, hagyma, cukkini, karfiol
(mértékkel), kelbimbó, fiatal karalábé
Zöldségek
fás és felfújós: káposzta,
hüvelyesek, nyers hagyma, bizonyos
esetekben paradicsom és uborka
Zöldségek
répa, fejes saláta, spárga, gomba,
fiatal zöldbab, zeller, tök, sárgarépa,
petrezselyem, hagyma, cukkini, karfiol
(mértékkel), kelbimbó, fiatal karalábé
fás és felfújós: káposzta,
hüvelyesek, nyers hagyma, bizonyos
esetekben paradicsom és uborka
alma, körte, narancs, mandarin,
banán, grapefruit, bogyós gyümölcsök csak szűrtem, mag és héj nélkül, eleinte mindet kompót formában (őszi-sárgabarack csak ebben a formában, héj nélkül) füge, szárított
gyümölcsök (datolya, mazsola)
Gyümölcsök
éretlen gyümölcs, nyers
sárgabarack és őszibarack, cseresznye, szilva
Gyümölcsök
alma, körte, narancs, mandarin,
banán, grapefruit, bogyós gyümölcsök csak szűrtem, mag és héj nélkül, eleinte mindet kompót formában (őszi-sárgabarack csak ebben a formában, héj nélkül) füge, szárított
gyümölcsök (datolya, mazsola)
éretlen gyümölcs, nyers
sárgabarack és őszibarack, cseresznye, szilva
burgonya, rizs, tésztafélék, nokedli,
darakása, nudli és egyéb
krumplis gombóc
Köretek
zsírban és olajban sült
(pl. sültburgonya, krokett, pirított nudli)
Köretek
burgonya, rizs, tésztafélék, nokedli,
darakása, nudli és egyéb
krumplis gombóc
zsírban és olajban sült
(pl. sültburgonya, krokett, pirított nudli)
világos tea, gyógyteák, gyümölcs-,
zöldséglé, ásványvíz (ha szénsavas
pezsegtessük ki)
Italok
alkohol, erős tea és kávé, hideg, erősen szénsavas italok
Italok
világos tea, gyógyteák, gyümölcs-,
zöldséglé, ásványvíz (ha szénsavas
pezsegtessük ki)
alkohol, erős tea és kávé, hideg, erősen szénsavas italok
konyhanövények: petrezselyem,
kömény, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, levendula, zsázsa, torma, turbolya, metélőhagyma
Fűszerek
túlzott hagyma, fokhagyma, mustár,
ketchup, bors, paprika, curry, kapor, csípős fűszerek
Fűszerek
konyhanövények: petrezselyem,
kömény, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, levendula, zsázsa, torma, turbolya, metélőhagyma
túlzott hagyma, fokhagyma, mustár,
ketchup, bors, paprika, curry, kapor, csípős fűszerek
A csonthéjasok, olajos magvak csak
kis mennyiségben fogyaszthatók: pár szem dió, mogyoró
Magok
diófélék
Magok
A csonthéjasok, olajos magvak csak
kis mennyiségben fogyaszthatók: pár szem dió, mogyoró
diófélék
Édességek
gyümölcscukor, méz, lekvár
csokoládé, fagylalt, marcipán
gyümölcscukor, méz, lekvár
Édességek
csokoládé, fagylalt, marcipán
Az rowachol.hu oldalon megjelenő információk tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik a szakszerű orvosi tanácsadást, ezért kérjük, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel valamint panasz esetén forduljon kezelőorvosához!