Slider

Az epekő kockázati tényezők

Az epebetegség Magyarországon népbetegség.

A beteg sokat tehet az egészsége megőrzéséért és a panaszok elkerüléséért életmódbeli, étkezési szokások változtatásával és az egyéni tulajdonságok figyelembevételével. Mire érdemes figyelni?

Elhízás

A túlzott kalóriabevitel és a mozgáshiány külön és együttesen is hozzájárulnak az epekő képződéséhez.

Ülőmunka

Az egyre elterjedtebb egész napos ülőmunka, az üléskor összenyomott has.

Fogyókúra

Szigorú, hirtelen elkezdett fogyókúra és félbehagyva azt, az ismételt visszahízás hajlamosít epekőre.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, hormonok, pl. hormonális fogamzásgátlók szedése

Epeműtét után

Az epehólyag eltávolítása után megváltozik az epetárolás, illetve az epeürülés mechanizmusa.

Terhesség

Az állapotos nők hajlamosabbak epekövességre, epebetegségre.

Étrend

Az epepanaszok megelőzésében és enyhítésében sokat segít a jól megválasztott étrend.

Olyan étrend ajánlott, mely nem terheli az epét. Ez segít megelőzni az epepanaszokat, az epegörcsöt vagy az epegyulladást. Bár a tűrőképesség egyéni, az alább javasolt ételek fogyasztása a számunkra ideális és ízletes étrend kialakításában irányelv lehet.

főtt, párolt, grillezett

Elkészítési mód

sült, rántott, pirított, füstölt, olajban vagy zsírban sült, főzelékek és levesek nehéz mártással

Elkészítési mód

főtt, párolt, grillezett

sült, rántott, pirított, füstölt, olajban vagy zsírban sült, főzelékek és levesek nehéz mártással

gyenge húsok: borjú, marha, párolt
vad, csirke és pulyka bőr nélkül, sovány felvágott, nyúl

Húsok

liba, kacsa, füstölt szalonna, kolbász,
zsíros sertés, szarvas, vese, kövér sonka

Húsok

gyenge húsok: borjú, marha, párolt
vad, csirke és pulyka bőr nélkül, sovány felvágott, nyúl

liba, kacsa, füstölt szalonna, kolbász,
zsíros sertés, szarvas, vese, kövér sonka

sovány halfajták: tőkehal, pisztráng,
csuka, fogas, compó

Halak

zsíros halfajták: ponty, angolna,
szardínia, tonhal, szardella, lazac

Halak

sovány halfajták: tőkehal, pisztráng,
csuka, fogas, compó

zsíros halfajták: ponty, angolna,
szardínia, tonhal, szardella, lazac

sovány tej, joghurt( élőflórás,
natúr, sovány), író, zsírszegény (max.30-45%) krémsajt

Tejtermékek

zsíros sajtok, tejföl, tejszín

Tejtermékek

sovány tej, joghurt( élőflórás,
natúr, sovány), író, zsírszegény (max.30-45%) krémsajt

zsíros sajtok, tejföl, tejszín

lágy, hab

Tojás

kemény, rántotta, tükörtojás, majonéz

Tojás

lágy, hab

kemény, rántotta, tükörtojás, majonéz

fehér, Graham, teljes
kiőrlésű, felfújtak, száraz, zab keksz, kevert tészta( piskótafélék), rétes

Kenyér, péksütemény

friss kenyér, nehéz
korpás kenyér, lángos, fánk, leveles tészta, friss élesztős tészta, magokkal (pl. dió, mák) töltött tészta

Kenyér, péksütemény

fehér, Graham, teljes
kiőrlésű, felfújtak, száraz, zab keksz, kevert tészta( piskótafélék), rétes

friss kenyér, nehéz
korpás kenyér, lángos, fánk, leveles tészta, friss élesztős tészta, magokkal (pl. dió, mák) töltött tészta

vaj, növényi olaj: olíva, kukorica,
napraforgó, búza (kis mennyiségben).

Zsírfélék

állati zsírok Az egyszer felhevített
zsiradék ismételt használata lehetőleg
kerülendő

Zsírfélék

vaj, növényi olaj: olíva, kukorica,
napraforgó, búza (kis mennyiségben).

állati zsírok Az egyszer felhevített
zsiradék ismételt használata lehetőleg
kerülendő

répa, fejes saláta, spárga, gomba,
fiatal zöldbab, zeller, tök, sárgarépa,
petrezselyem, hagyma, cukkini, karfiol
(mértékkel), kelbimbó, fiatal karalábé

Zöldségek

fás és felfújós: káposzta,
hüvelyesek, nyers hagyma, bizonyos
esetekben paradicsom és uborka

Zöldségek

répa, fejes saláta, spárga, gomba,
fiatal zöldbab, zeller, tök, sárgarépa,
petrezselyem, hagyma, cukkini, karfiol
(mértékkel), kelbimbó, fiatal karalábé

fás és felfújós: káposzta,
hüvelyesek, nyers hagyma, bizonyos
esetekben paradicsom és uborka

alma, körte, narancs, mandarin,
banán, grapefruit, bogyós gyümölcsök csak szűrtem, mag és héj nélkül, eleinte mindet kompót formában (őszi-sárgabarack csak ebben a formában, héj nélkül) füge, szárított
gyümölcsök (datolya, mazsola)

Gyümölcsök

éretlen gyümölcs, nyers
sárgabarack és őszibarack, cseresznye, szilva

Gyümölcsök

alma, körte, narancs, mandarin,
banán, grapefruit, bogyós gyümölcsök csak szűrtem, mag és héj nélkül, eleinte mindet kompót formában (őszi-sárgabarack csak ebben a formában, héj nélkül) füge, szárított
gyümölcsök (datolya, mazsola)

éretlen gyümölcs, nyers
sárgabarack és őszibarack, cseresznye, szilva

burgonya, rizs, tésztafélék, nokedli,
darakása, nudli és egyéb
krumplis gombóc

Köretek

zsírban és olajban sült
(pl. sültburgonya, krokett, pirított nudli)

Köretek

burgonya, rizs, tésztafélék, nokedli,
darakása, nudli és egyéb
krumplis gombóc

zsírban és olajban sült
(pl. sültburgonya, krokett, pirított nudli)

világos tea, gyógyteák, gyümölcs-,
zöldséglé, ásványvíz (ha szénsavas
pezsegtessük ki)

Italok

alkohol, erős tea és kávé, hideg, erősen szénsavas italok

Italok

világos tea, gyógyteák, gyümölcs-,
zöldséglé, ásványvíz (ha szénsavas
pezsegtessük ki)

alkohol, erős tea és kávé, hideg, erősen szénsavas italok

konyhanövények: petrezselyem,
kömény, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, levendula, zsázsa, torma, turbolya, metélőhagyma

Fűszerek

túlzott hagyma, fokhagyma, mustár,
ketchup, bors, paprika, curry, kapor, csípős fűszerek

Fűszerek

konyhanövények: petrezselyem,
kömény, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, levendula, zsázsa, torma, turbolya, metélőhagyma

túlzott hagyma, fokhagyma, mustár,
ketchup, bors, paprika, curry, kapor, csípős fűszerek

A csonthéjasok, olajos magvak csak
kis mennyiségben fogyaszthatók: pár szem dió, mogyoró

Magok

diófélék

Magok

A csonthéjasok, olajos magvak csak
kis mennyiségben fogyaszthatók: pár szem dió, mogyoró

diófélék

Édességek

gyümölcscukor, méz, lekvár

csokoládé, fagylalt, marcipán

gyümölcscukor, méz, lekvár

Édességek

csokoládé, fagylalt, marcipán

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Az rowachol.hu oldalon megjelenő információk tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik a szakszerű orvosi tanácsadást, ezért kérjük, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel valamint panasz esetén forduljon kezelőorvosához!