Az epekő kockázati tényezők
Az epebetegség Magyarországon népbetegség.
A beteg sokat tehet az egészsége megőrzéséért és a panaszok elkerüléséért életmódbeli, étkezési szokások változtatásával és az egyéni tulajdonságok figyelembevételével. Mire érdemes figyelni?

Elhízás
A túlzott kalóriabevitel és a mozgáshiány külön és együttesen is hozzájárulnak az epekő képződéséhez.

Ülőmunka
Az egyre elterjedtebb egész napos ülőmunka, az üléskor összenyomott has.

Fogyókúra
Szigorú, hirtelen elkezdett fogyókúra és félbehagyva azt, az ismételt visszahízás hajlamosít epekőre.

Gyógyszerek
Bizonyos gyógyszerek, hormonok, pl. hormonális fogamzásgátlók szedése

Epeműtét után
Az epehólyag eltávolítása után megváltozik az epetárolás, illetve az epeürülés mechanizmusa.

Terhesség
Az állapotos nők hajlamosabbak epekövességre, epebetegségre.
Étrend
Az epepanaszok megelőzésében és enyhítésében sokat segít a jól megválasztott étrend.
Olyan étrend ajánlott, mely nem terheli az epét. Ez segít megelőzni az epepanaszokat, az epegörcsöt vagy az epegyulladást. Bár a tűrőképesség egyéni, az alább javasolt ételek fogyasztása a számunkra ideális és ízletes étrend kialakításában irányelv lehet.
főtt, párolt, grillezett


Elkészítési mód

sült, rántott, pirított, füstölt, olajban vagy zsírban sült, főzelékek és levesek nehéz mártással

Elkészítési mód

főtt, párolt, grillezett

sült, rántott, pirított, füstölt, olajban vagy zsírban sült, főzelékek és levesek nehéz mártással
gyenge húsok: borjú, marha, párolt
vad, csirke és pulyka bőr nélkül, sovány felvágott, nyúl


Húsok

liba, kacsa, füstölt szalonna, kolbász,
zsíros sertés, szarvas, vese, kövér sonka

Húsok

gyenge húsok: borjú, marha, párolt
vad, csirke és pulyka bőr nélkül, sovány felvágott, nyúl

liba, kacsa, füstölt szalonna, kolbász,
zsíros sertés, szarvas, vese, kövér sonka
sovány halfajták: tőkehal, pisztráng,
csuka, fogas, compó


Halak

zsíros halfajták: ponty, angolna,
szardínia, tonhal, szardella, lazac

Halak

sovány halfajták: tőkehal, pisztráng,
csuka, fogas, compó

zsíros halfajták: ponty, angolna,
szardínia, tonhal, szardella, lazac
sovány tej, joghurt( élőflórás,
natúr, sovány), író, zsírszegény (max.30-45%) krémsajt


Tejtermékek

zsíros sajtok, tejföl, tejszín

Tejtermékek

sovány tej, joghurt( élőflórás,
natúr, sovány), író, zsírszegény (max.30-45%) krémsajt

zsíros sajtok, tejföl, tejszín
lágy, hab


Tojás

kemény, rántotta, tükörtojás, majonéz

Tojás

lágy, hab

kemény, rántotta, tükörtojás, majonéz
fehér, Graham, teljes
kiőrlésű, felfújtak, száraz, zab keksz, kevert tészta( piskótafélék), rétes


Kenyér, péksütemény

friss kenyér, nehéz
korpás kenyér, lángos, fánk, leveles tészta, friss élesztős tészta, magokkal (pl. dió, mák) töltött tészta

Kenyér, péksütemény

fehér, Graham, teljes
kiőrlésű, felfújtak, száraz, zab keksz, kevert tészta( piskótafélék), rétes

friss kenyér, nehéz
korpás kenyér, lángos, fánk, leveles tészta, friss élesztős tészta, magokkal (pl. dió, mák) töltött tészta
vaj, növényi olaj: olíva, kukorica,
napraforgó, búza (kis mennyiségben).


Zsírfélék

állati zsírok Az egyszer felhevített
zsiradék ismételt használata lehetőleg
kerülendő

Zsírfélék

vaj, növényi olaj: olíva, kukorica,
napraforgó, búza (kis mennyiségben).

állati zsírok Az egyszer felhevített
zsiradék ismételt használata lehetőleg
kerülendő
répa, fejes saláta, spárga, gomba,
fiatal zöldbab, zeller, tök, sárgarépa,
petrezselyem, hagyma, cukkini, karfiol
(mértékkel), kelbimbó, fiatal karalábé


Zöldségek

fás és felfújós: káposzta,
hüvelyesek, nyers hagyma, bizonyos
esetekben paradicsom és uborka

Zöldségek

répa, fejes saláta, spárga, gomba,
fiatal zöldbab, zeller, tök, sárgarépa,
petrezselyem, hagyma, cukkini, karfiol
(mértékkel), kelbimbó, fiatal karalábé

fás és felfújós: káposzta,
hüvelyesek, nyers hagyma, bizonyos
esetekben paradicsom és uborka
alma, körte, narancs, mandarin,
banán, grapefruit, bogyós gyümölcsök csak szűrtem, mag és héj nélkül, eleinte mindet kompót formában (őszi-sárgabarack csak ebben a formában, héj nélkül) füge, szárított
gyümölcsök (datolya, mazsola)


Gyümölcsök

éretlen gyümölcs, nyers
sárgabarack és őszibarack, cseresznye, szilva

Gyümölcsök

alma, körte, narancs, mandarin,
banán, grapefruit, bogyós gyümölcsök csak szűrtem, mag és héj nélkül, eleinte mindet kompót formában (őszi-sárgabarack csak ebben a formában, héj nélkül) füge, szárított
gyümölcsök (datolya, mazsola)

éretlen gyümölcs, nyers
sárgabarack és őszibarack, cseresznye, szilva
burgonya, rizs, tésztafélék, nokedli,
darakása, nudli és egyéb
krumplis gombóc


Köretek

zsírban és olajban sült
(pl. sültburgonya, krokett, pirított nudli)

Köretek

burgonya, rizs, tésztafélék, nokedli,
darakása, nudli és egyéb
krumplis gombóc

zsírban és olajban sült
(pl. sültburgonya, krokett, pirított nudli)
világos tea, gyógyteák, gyümölcs-,
zöldséglé, ásványvíz (ha szénsavas
pezsegtessük ki)


Italok

alkohol, erős tea és kávé, hideg, erősen szénsavas italok

Italok

világos tea, gyógyteák, gyümölcs-,
zöldséglé, ásványvíz (ha szénsavas
pezsegtessük ki)

alkohol, erős tea és kávé, hideg, erősen szénsavas italok
konyhanövények: petrezselyem,
kömény, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, levendula, zsázsa, torma, turbolya, metélőhagyma


Fűszerek

túlzott hagyma, fokhagyma, mustár,
ketchup, bors, paprika, curry, kapor, csípős fűszerek

Fűszerek

konyhanövények: petrezselyem,
kömény, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, levendula, zsázsa, torma, turbolya, metélőhagyma

túlzott hagyma, fokhagyma, mustár,
ketchup, bors, paprika, curry, kapor, csípős fűszerek
A csonthéjasok, olajos magvak csak
kis mennyiségben fogyaszthatók: pár szem dió, mogyoró


Magok

diófélék

Magok

A csonthéjasok, olajos magvak csak
kis mennyiségben fogyaszthatók: pár szem dió, mogyoró

diófélék

Édességek

gyümölcscukor, méz, lekvár

csokoládé, fagylalt, marcipán
gyümölcscukor, méz, lekvár


Édességek

csokoládé, fagylalt, marcipán
Az rowachol.hu oldalon megjelenő információk tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik a szakszerű orvosi tanácsadást, ezért kérjük, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel valamint panasz esetén forduljon kezelőorvosához!